top of page

פרסומים

הכל התחיל בקיבוץ: טיפול עצמי בחרדות באמצעות אימון מוטורי - סיפור אישי

".... לא כל  ילד עובר בגיל ארבע חוויה מכוננת  שבהשפעתה יכתוב  בעתיד את עבודת הדוקטורט שלו , לא כל ילד יכול להרשות לעצמו לעשות את מה שהוא צריך באמת כדי לטפל בעצמו כפי שארע לי .

לנצח את הפחד : נולדתי בקיבוץ דן . בקיבוצנו, כמו בכל קיבוצי השומר הצעיר, הייתה נהוגה לינת ילדים בבית ילדים ולא בבית ההורים. בכל יום היינו מבקרים את הורינו למשך שלוש שעות בלבד, וחוזרים לבית הילדים ללינת הלילה ולחיי היום- יום לאחר הביקור. רבות דובר על הלינה המשפחתית ולא אדון בה כאן, אלא בחוויה שלי כילדה שחייה בבית הילדים רחוק מהוריה..."

להמשך המאמר 

המאמר נכתב מתוך התבוננות בגראהם ובטכניקה שפיתחה גראהם, ראשית, כפי שמקשיבים לפציינט, בלי תביעה  לפרשנות. 

ולאחר מכן, בראי הפרשנות של 'אובדן המציאות' על-פי פרויד.

מרתה גראהם (1894-1991)- מרתה גראהם  הייתה בת 95 במותה. רקדנית וכוריאוגרפית מודרנית אמריקאית, מהחשובות במאה ה-20, מייסדת טכניקת המחול המודרני המובנית הראשונה, שנקראה על שמה. היא הייתה רקדנית במשך 70 שנה, כוריאוגרפית ל- 180 עבודות והשפיעה רבות על כל יוצרי המחול במאה ה-20, בעיקר בארה"ב, אך גם פה בארץ..."

להמשך המאמר 

מה בין פרויד למרתה גראהם-בין מציאות לאובדנה, בין נוירוזה לאמנותה של גראהם

משחקי תנועה בחומר ובגוף כאמצעים מעצימים בתהליכי התפתחות

"...עוד בטרם ידע האדם לעשות שימושים בחומרים על מנת להביע את עצמו הוא ידע להשתמש בגופו כאמצעי הבעה (זכס). הוא יצר בגופו וארגן בו זמנית את פעולותיו בזמן ובמרחב, ובאמצעות הפעילות התנועתית קיים חיי יצירה מתמדת של עצמו ושל העולם. בתחילה העולם היה בדמותו ואט אט הפך לריאלי מופרד ומובחן ממנו כך שיכול היה לבוא עימו במגע של גומלין. כמו האדם, כך גם הרקדן והילד הנע והרוקד, מקיימים בתוכם את הפרדוקס הוויניקוטיאני "אני בורא את העולם והעולם הוא אני, ולמרות שהוא ישנו שם לפני ולעצמו, הוא נותן את עצמו בידי ובשבילי, כדי לברוא אותו" (בהשראת ויניקוט, 1971)..."

להמשך המאמר 

כל הזכויות שומרות לאורית ארז, אין לשכפל, להעתיק  מבלי לקבל אישור

הפרעה בעיבוד החושי
Sensory Processing Disorder

"...תפקיד החושים:

א. החושים מספקים מידע הנחוץ לשם ביטחוננו לתפקוד בעולם (עוזרים לשרוד)

ב. עוזרים ללמוד כיצד להיות פעילים, חברתיים

החושים מקבלים מידע באמצעות גירוי מחוץ לגוף ובתוכו ועובדים יחד.

עיבוד חושי הינו תהליך נוירולוגי של ארגון המידע שאנו קולטים מגופנו ומן העולם סביבנו לשם שימוש בחיי היומיום.

עיבוד חושי הוא דינאמי, בלתי פוסק ומעגלי..."

מצגת מתוך הרצאה "הפרעה בעיבוד חושים" לקבל המקצועי.מה קורה כשיש הפרעה בעיבוד החושי? וקווים לטיפול

להמשך המאמר 

"...ילדים נמצאים בתהליך של שינויים מואצים מרגע היוולדם. התנהגות שתיחשב נורמאלית בשנה הראשונה בחייו של התינוק ,לא תיחשב נורמאלית בשנתו השנייה וכן הלאה. לפיכך, תמונת ההתנהגות הנורמטיבית של תינוקות וילדים משתנה בכל גיל. לכן, יש חשיבות רבה להבין ולהכיר את המאפיינים ההתנהגותיים של השלבים ההתפתחותיים הראשוניים של הילד, שלהם יש השלכה מכרעת לגבי התנהגותו התקינה העתידית.הצצה אל עולם המושגים של שלבי ההתפתחות הראשוניים של הילד יכולה לסייע להורים להיות מודעים לתהליכי הגדילה הנורמטיביים, ולתגובות הרצויות מצידם כלפי ילדיהם בראשית דרכם..."

להמשך המאמר 

התקשרות בטוחה החל מהריון, לידה ועד גיל שנתיים וחצי תשתית להתפתחות נורמטיבית

הרקדן- האם מדובר  בפסיכוזה אורדינארית?

בהשראת הסרט על סרגיי פולונין

"...בביקורת עכבר העיר על סרט הרקדן מאת סטיבן קנטור כתוב, כי "סרגיי פולונין מופיע במלוא הדרו מעוטר בקעקועים, סמים וכישרון מהפנט. הסרט מנסה להציג  את שורשי הפלא וההרס העצמי. פולונין נולד בחרסון אשר בדרום אוקראינה של 1989 למשפחה דלת אמצעים, לפחות כמו כל השכונה בה גדל. כבן יחיד הוא הפך לפרויקט המשפחתי, משקיע את כל זמנו בריקוד, בעוד אמו, אביו ואפילו סבתו משקיעים את כל הונם בעתידו המקצועי. המשפחה הקטנה והמלוכדת אף נאלצה להתפצל בחיפוש אחר מקורות פרנסה למימון לימודי הבלט של סרגיי הצעיר..."

להמשך המאמר 

שיווי משקל וחרדה

Balance and Anxiety

 המחקר פורסם בכתב העת Journal of Anxiety Disorder (2002): אחד הנושאים החשובים שנסקרים היום בספרות המקצועית עוסק בהיבטים הקליניים הקשורים לתחלואה המשותפת לליקויים בשיווי משקל מוטורי והפרעות חרדה. המחקר הנוכחי מציג את התופעה בקרב ילדים אשר אובחנו כסובלים מהפרעת חרדה כוללת (GAD- General Anxiety Disorder),  ןלרדת פרידה (ST- Separation Anxiety). הממצאים מלמדים כי קיימת רגישות מוגברת למצבי שיווי משקל בקרב ילדים הסובלים מהפרעות חרדה וכי קיימת סבירות גבוהה שהפרעות חרדה הן נצר לליקויים ממושכים במערכת שיווי המשקל

להמשך למאמר

"...הילד לא מפסיק לזוז, מעופף ומתקשה להתרכז לאורך זמן? עד לפני כמה עשורים, סביר להניח שהיה נחשב לילד עצלן וחוצפן וזוכה ל"טיפול" נזיפות ועונשים. היום, לעומת זאת, גדלה המודעות לקיומן של הפרעות קשב ומגוון אנשי מקצוע מציעים שיטות לטיפול בהפרעה: טיפול תרופתי בריטלין ודומיו, טיפול פסיכולוגי לשיפור הדימוי העצמי, הוראה מתקנת, טיפול הומאופתי ועוד. ד"ר אורית ארז, פסיכותרפיסטית המטפלת גם בתפקודי למידה, קשב, מוטוריקה וכישורי חיים, מסבירה על מודל טיפולי אינטגרטיבי (בין-תחומי), המספק מענה למכלול הקשיים המאפיינים ילדי AD(H)D..."

להמשך המאמר 

אם כבר  AD(H)D אז שיהיה בתנועה: טיפול מוטורי בהפרעות קשב

ארכיטיפ האישה הפראית ואיך זה פוגש את פרויד ואת מונסרט קבאייה ואפילו את וויואלדי?

"...בספר "רצות עם זאבים" מעלה על נס, קלאריסה פינקולה אסטס, את "ארכיטיפ האישה הפראית". היא מקימה לחיים את המקומות הפראיים והמוזנחים בנפש הנשית. היא כותבת את ספרה "רצות עם זאבים" כמו "מתוך דחף, מעין צורך לתת ביטוי לתכנים המבעבעים מתוך קרביה. היא מדברת אלינו מבטן אל בטן" כפי שכותבת נאווה תלפז, אנאליטיקאית יונגיאנית, על כריכת ספרה.
מאותו המקום של "בטן אל בטן" פגשתי את שירתה של מונסרט קבאייה באריה של וויואלדי Disprezzata בן Sposa...."

להמשך המאמר 

טיפים

לשיווי משקל

כולנו צריכים שיווי משקל. הצורך כיום הוא יותר מתמיד שכן, לעיתים יותר ויותר קרובות אנחנו יוצאים מאיזון ונאלצים למצוא דרך לחזור אליו. לפיכך, יכולת שיווי המשקל היא המפתח להרגשה כללית טובה ולתפקוד טוב יותר בכל מישורי החיים: התנועתי (הפיזי) הרגשי (אמוציונאלי), החברתי וההכרתי (קוגניטיבי). אם נלמד את הילד  איך ללמוד ולשפר את שיווי המשקל נצפה לשינוי משמעותי ביכולות התנועתיות שלו כמו ביכולת ההתמצאות המרחבית שלו (לדוגמה- הילד ירגיש עצמאי ללכת ממקום למקום ללא תלות במבוגר), בקואורדינציה שלו (לדוגמה- הוא יוכל לבצע ביתר קלות תנועות פשוטות הנדרשות בחיי היומיום כגון כתיבה, ארגון הילקוט וכיו"ב)...

להמשך למאמר

טיפול

בשיווי משקל

"...נזק באוזן הפנימית או בעצב הווסטיבולארי, יגרום לחוסר שיווי משקל, אשר ביטוייו הם כגון, תחושת בחילה,  ורטיגו, חוסר שיווי משקל יציבתי ותנועות אב נורמליות של הרפלקסים של שיווי המשקל. סחרחורת ובחילה יכולות גם הן להעיד על חוסר התאמה במידע שמגיע למוח ממקורות שונים. חוסר ההתאמה בין איבר שיווי המשקל בעת נסיעה לדוגמה, לבין תנועת העיניים הקוראות בנסיעה המדווחות על מצב מנוחה, יכול לגרור אחריו תחושת של סחרחורת, בחילה ורצון להקיא. ...."

להמשך המאמר 

מי מפחד

משיווי משקל?

"...יכולת שיווי המשקל היא היכולת לייצב ולאזן את הגוף במצבים נייחים ודינמיים על בסיס התמיכה של הגוף במצבים אלה. יכולת זו הכרחית לתפקוד בחיי היום יום ולה חשיבות רבה במעגל החיים, היא מהווה יסוד חשוב בעצמאות התפקודית של האדם. כל תנועה, ולו הפשוטה ביותר, דורשת שליטה מלאה בשיווי המשקל..."

להמשך המאמר 

bottom of page