top of page

?הילדים שלכם באי שקט מוטורי ואתם בלחץ

Balance Beam

,החיים המשותפים שלכם עם ילדכם דורשים מאמץ, קשב, ריכוז 

?יכולת וויסות רגשי, מחשבתי ופיזי

אין לכם את הכלים לתת מענה לצרכיהם המורכבים 

?ולהתמודד עם המציאות המשתנה כל הזמן  לצד ילדכם

 התנהגותו של ילדכם מוציאה אתכם מאיזון ואינכם מיטיבים לעשות עימו ואתם חשים כי עוד מעט קט ו"תרימו ידיים"?

מערכת החינוך לא נותנת לכם את הכלים לגדל את ילדכם כך שיוכלו להסתגל לקצב החיים הגובר ומשתנה?

חכו! יש מה לעשות! לתרגל שיווי משקל! ראו 7 טיפים לתרגול שיווי משקל.

אם נלמד את הילד  איך ללמוד ולשפר את שיווי המשקל נצפה לשינוי משמעותי ביכולות התנועתיות שלו כמו ביכולת ההתמצאות המרחבית שלו (לדוגמה- הילד ירגיש עצמאי ללכת ממקום למקום ללא תלות במבוגר), בקואורדינציה שלו (לדוגמה- הוא יוכל לבצע ביתר קלות תנועות פשוטות הנדרשות בחיי היומיום כגון כתיבה, ארגון הילקוט וכיו"ב); כמו כן יחול שיפור במיומנויות החברתיות-תקשורתיות והרגשיות שלו שכן, ילד החושש מתנועה או מסורבל בתנועתו יחוש חוסר ביטחון בגופו ובעצמאות החשיבתית שלו ולכן גם יכנס ללחץ בקלות, תיפגע היכולת שלו לתקשר עם אחרים בכלל ובפרט בתוך המשפחה ועם חברים. שיפור כללי זה ישפיע על איכות חיי היומיומיים שלו ובוודאי גם ישפיע על איכות חייכם.

כולנו צריכים שיווי משקל. הצורך כיום הוא יותר מתמיד שכן, לעיתים יותר ויותר קרובות אנחנו יוצאים מאיזון ונאלצים למצוא דרך לחזור אליו. לפיכך, יכולת שיווי המשקל היא המפתח להרגשה כללית טובה ולתפקוד טוב יותר בכל מישורי החיים: התנועתי (הפיזי) הרגשי (אמוציונאלי), החברתי וההכרתי (קוגניטיבי).

 

7X7 טיפים לתרגול שיווי משקל

שבעה עקרונות

1. תרגול יחדיו- הורים וילדים. על מנת לעודד את ילדכם לפעילות גופנית בכלל ואימון בשיווי משקל בפרט, חשוב לשמש לו דוגמה אישית כמו גם לפעול עם הילד בחברותא.

2. חיקוי מצבים מחיי היום יום- יש לשלב תרגילים המחקים התנסויות מחיי היום יום כגון טיפוס על מתקנים בחצר, סחרור על קרוסלה, גלישה במגלשות, נדנוד בנדנדות.

3. הקפדה על לו"ז קבוע- תרגול קבוע בכל יום או לפחות שלוש פעמים בשבוע: לפני ביה"ס (ראה להלן)- אחרי ביה"ס (ראה להלן) ולפני השינה

4. משך זמן תרגול- לפני ביה"ס 5 עד 10 דק'. אחרי ביה"ס 20 עד 30 דק' ולפני השינה בין 5-10 דק'.

5. סביבה מרווחת- בבית ובחוץ, ללא סכנה של פגיעות ונפילות

6. מאמץ- להשתדל שהילד יתאמץ בעת ביצוע התרגול בבוקר ולאחר ביה"ס וירפה בפעילות לפני השינה.

7. משוב חיובי- חשוב לעודד את הילד ולתת לו משוב חיובי על הצלחותיו ועל ההסכמה שלו להתנסות בתנועה וזאת על-פי התכנית שסוכמה עימו מראש.

 

שבעה תרגילי שיווי משקל בהתאם ללו"ז, מאמץ וסוגי האימון השונים של שיווי משקל

 

תרגילי בוקר בבית (לפני ביה"ס)

שיווי משקל סטטי

1. עמידה על רגל אחת עם כפות ידיים על המותניים. במשך חצי דקה ועד דקה ויותר בהתאמה ליכולת הילדים. הילד ינסה לא להוריד את רגלו.

   ביצוע  המטלה 8 פעמים (בכל רגל 4 פעמים לסירוגין) במצבי רגליים שונים: על כל כף  הרגל/על הכריות; בעיניים פקוחות ובעצומות (לילדים שמסוגלים לכך).

2. עמידת בשתי רגליים על בסיס גוף צר. תיאור התרגיל ומנח הגוף: עמידת הצלבה: הצלבת רגליים על כל כף הרגל וידיים על המותניים, הצלבת ידיים כאשר הרגליים מגבילות והצלבת ידיים ורגליים בו-זמנית, לעמוד כך במשך דקה בעיניים פקוחות ואפשר גם בעיניים עצומות.

 

תרגילי אחה"צ (אחרי ביה"ס)

שיווי משקל דינמי

בבית

3. משחק הפסלים- ההורה מפעיל מוסיקה. כשיש מוסיקה הילד נע (אפשר עם שאר בני משפחה, חברים). כשנפסקת המוסיקה עוצרים כמו פסלים. ההוראות יכולות להיות מגוונות כגון עצירה במצבים שונים של הגוף: שכיבה, ישיבה, עמידה על 6, על 4, על שתי רגליים, על רגל אחת תוך שימוש ברהיטים השונים: מתחת לשולחן, על הכיסא וכו'. זכרו, קודם  ההורה נותן את ההוראות והילד מבצע. ובהמשך, חשוב להחליף תפקידים.

בבית או בחוץ

4. תופסת- האחד תופס, השני בורח. כשאחד נתפס מחליפים תפקידים. אם משחקים בבית ומישהו נגע  ברהיט מחליפים תפקידים. משנים מצבי התקדמות (הליכה, ריצה, זחילה, התקדמות כמו כלב, כמו חתול ועכבר וכו'- כיד הדמיון שלכם).הנתפס צריך להיות במצב של שיווי משקל (כגון עמידה על רגל אחת, עמידה על שלוש- משקל על רגל ושתי ידיים והרגל השנייה באוויר וכיו"ב) אם משחקים בחוץ ניתן לסמן את גבולות המשחק במרחב ולגוון בצורות ההתקדמות והעצירה וכן במספר התופסים והבורחים.

בחוץ

5. מחבואים- הילד וההורה משחקים במחבואים יחדיו על-פי הכללים הידועים. חשוב כשההורה מסתתר, שיתרחק מספיק כדי שהילד יאלץ לרוץ. ניתן לגוון את צורות ההתקדמות כתחליף לריצה.

שילוב שחקנים נוספים (למשל אמא ואבא, הורה ואחים, חברים). לגוון את צורות ההתקדמות על רגל אחת, קפיצות בשתי רגליים, בדילוגים וכיו"ב' כלומר, פעולות המאתגרות את שיווי המשקל והכוח.

 

6. נדנדה- הילד ינודנד על ידי ההורה או יתנדנד באופן עצמאי (בהתאם להתפתחותו ויכולתו) במשך 5 עד 10 דקות ברציפות. לאטחר מכן לעצור הנדנדה, ולאחר מכן תוך כדי נדנוד קל ההורה יגיש, או יזרוק כדור לילד (בהתאם ליכולתו) והילד יתבקש באותה הדרך למסור הכדור בחזרה. לאחר לאחר פעולת הנדנוד ניתן לעשותצפעולת סחרור בקרוסלה ועם עצירתה לבקש מהילד לצעוד על מסלול ישר מבלי ליפול. לאחר מכן לבצע פעולת טיפוס על מתקן, תלייה בשתי ידיים (כשההורה שומר על הילד) וטלטול הגוף, לפי יכולתו של הילד ובהשגחה צמודה של ההורה.

 

תרגילי הרפיה לפני השינה

בבית

7. הרפייה- בתום היום ורגע לפני השינה, הילד ישכב על השטיח בסלון או במיטה. ההורה ינחה את הילד לעצום את עיניו. תוך דיבור  מרגיע יסרוק ההורה עבור את הילד את כל אברי הגוף מכף רגל ועד ראש, ניתן תוך שילוב מגע באיבר את שמו הוא מציין, ואם הילד נרתע ממגע באמצעות חפץ רך. אם הילד לא אוהב בכלל מגע, יבקש ההורה מהילד להפנות את תשומת  ליבו לאיברים שהוא מציין. חשוב כי קולו של ההורה יהיה רך ומזמין, כמו גם יבטא מילות הערכה חיובית כלפי הילד ומאמציו באימון. הרפיה תימשך בין דקה ל- 5 דקות. בסוף יש "להעיר" את הילד ממנוחתו בעדינות ולחבקו (אלא אם נרדם כך במיטה) ולהיפרד ממנו. הילד לומד שיש ערך למעשיו, בטחונו מתחזק והוא לומד לומר לעצמו את ערכו באמצעות הפנמת קול ההורה.

אם עדין הילד חווה קושי, אני מזמינה אתכם ליעוץ והדרכת הורים (מפגש ראשון חינם), אבחון והתאמת תכנית אישית ממוקדת לילדכם 0544780507 לד"ר אורית ארז.

bottom of page